Meşgul Bir Zihni Rahatlatmanın Üç Basit Yolu

Meşgul Bir Zihni Rahatlatmanın Üç Basit Yolu
1 Nisan 2020
Etiketler: ,
Kategoriler: Popüler Makalelerimiz

Irmak Gültekin, Klinik Psikolog/ Arkabahçe Psikolojik Danışmanlık

#arkabahcepsk #pandemi #corona #virüsgünleri

Hepimiz alıştığımızın dışında, yaşam rutinlerimizi ve düzenimizi zaruri olarak değiştiren bir durumun içindeyiz. Yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok, bu sürecin içinden geçmemiz gerekiyor ve geçiyoruz. Ancak pek kolay olmuyor. Özellikle bazılarımız için hiç kolay olmadığını biliyorum. Halihazırdaki kaygı, bunaltı ve depresif düşünce ve hislerin kendilerini bu süreçte tetiklenerek daha da gösterdiklerinin farkındayım. Günlerce evde kalmak, her gün yaptığımız ritüelleri yapmaktan mecburi olarak mahrum kalmak (sabah kalkıp işe giderken yolda pastaneye uğrayıp poğaça almanız, varsa çocukları okula yollamanız, kahvenizden vazgeçip alarmı 10 dk daha ertelemeniz bile aslında çok temel günlük ritüellerinizdi ve şuan yapmaya devam edemiyorsunuz.) ister istemez bazı olumsuz hisleri ve düşünceleri beraberinde getirebiliyor Belirsizliklerle ve aksamaya uğramış bir sürü yaşam uğraşı ile seyreden bu süreç, içimizde karmaşık duygularla yankılanıyor. Belki o duyguların ne(ler) olduğunu bile ayırt etmek güç bazen. Birbirine karışıyor. İşte belki de böyle zamanlarda bize iyi gelebileceğini hatrımızda tutmamızın önemli olabileceği 3 basit yolu, Elisha Goldstein’ın önerilerinden esinlenerek hem çevirdim hem de kendi fikirlerimle birleştirerek sizlere sundum.

Zihniniz çok fazla düşünceyle kalabalıklaştığında, zihinsel dinginliği bulabileceğiniz üç basit yol:

1. Bedenine Gel

Araştırmalar zihninizin doluluğuyla bedeninizde şimdiki zamanı yaşamak arasında zıt yönde bir ilişki olduğunu gösteriyor. O zaman, nazikçe bir beden taraması yapın; ayak parmaklarınızdan bacaklarınıza, kalçanıza, gövdenize, kollarınıza, yüzünüze ve başınıza kadar. İsterseniz gözlerinizi kapayın, isterseniz açık tutun. Nasıl rahat hissettiğinizi kendiniz bulun. Herhangi bir yerde gerginlik olup olmadığına dikkat edin. Varsa, yumuşamasına izin verin – vücudunuzu yumuşatmak için vücudunuzu hafifçe gerin veya vücudunuzu ne yumuşatıyorsa o halde olacak şekilde ayarlayın. Nazik vücut taraması. Sizi bedeninize, bedeninizin duyumlarına geri getirsin. Zihniniz tüm o kaygılı, bunaltıcı, yoğun düşüncelerle haşır neşirken ne de çok enerji harcıyor! Bırakın o enerji zihninizden bedeninize yönelsin. Siz bedeninizin duyumlarına daha çok dikkat kesildikçe zihniniz kendisini enerji tasarrufu moduna alacaktır?

2. Etrafını Yeşille Kuşat

Tüm bu salgın sürecinden önce nasıl bir yerde çalışıyordunuz? Bütün gün bir ofiste ya da büyük bir şehrin somut bir bölgesinde miydiniz? Çalıştığınız yeri hayal edin ve oraya nasıl daha fazla yeşilliği dahil edebileceğinizi düşünün, planlayın. Peki ya şuan? Şuan nasıl bir yerde yaşıyorsunuz? Evinizin içinde, balkonunuzda, pencerelerinizin önünde nasıl bir düzenleme yaparak yeşili hayatınıza daha iyi dahil edebilirsiniz? Belki komşularınızla çiçeklerinizi paylaşıp çeşitlendirebilirsiniz; bu şekilde çoğalmaya uygun bitkilerden uygun bir şekilde kopartıp birbirinizle paylaşabilir evinizdeki yeşil çeşitliliğini artırabilirsiniz. Var olan çiçeklerinizin saksılarını değiştirebilir, onlara yeni saksılar tasarlayabilirsiniz. Saksıları kendiniz boyayabilir, kaplayabilirsiniz. Varsa çocuklarınızla da yapabileceğiniz keyifli bir aktiviteye dönüşebilir bu!  Ve ayrıca, evinizde güne ışığının iyi girdiği bir yerde, 20 dakikalık güneş banyosu yapabilirsiniz bu süreçte. Güneş ışığı daha fazla esneklik ve daha iyi bir refah duygusu için iyidir.

3. Oyna

Evet, oyun sadece çocuklar için değil. Oyun doğal bir antidepresandır; oyun esneklik yaratır; oyun, öğrenmeyi daha fazla entegre etmemize yardımcı olur. Yani, oynamak için yollar bulun. İster çocuklarla birlikte olun, ister normalde kendinize yapma izni vermediğiniz bir şeyi yapın veya mizahi bir video izleyin. Evde birden fazla kişiyle yaşıyorsanız kağıt veya kutu oyunları oynayabilirsiniz. Eğer evinizde halihazırda bu tarz oyunlar yoksa, ev ahalisi ile birlikte düşünüp kendi oyununuzu üretebilirsiniz. Küçük not kağıtlarına ilginç sorular yazıp her seferinde bir kişinin çektiği kağıttaki soruyu cevaplamasını isteyebilirsiniz (örneğin; şuan zaman makinen olsaydı bugüne kadarki yaşadığın tüm anılarından hangisine gitmek ve onu bir daha yaşamak isterdin? Gibi sorular). Biz çocukken anneannemde mandal atmaca oynardık. Mandalların durduğu bir kovayı boşaltır, görece uzak bir yere geçip oturup kovaya o mandalları atmaya çalışırdık. Kim kaç mandal atmış sayardık; en çok mandal atabilen oyunu kazanırdı. Mandal değil de başka küçük nesnelerle de bu oyunu oynayabilirsiniz. Oynamanın, bir şeyleri oyuna çevirmenin sınırı yok! Oyun, daha odaklanmış bir halde ve daha üretken olmanıza yardımcı olacaktır. Oynamak için daha fazla yol bulun; eminim bir gün oyunca yaptığınız işlerin içinde aslında yüzlerce oyun fırsatı saklı.

Yararlanılan Kaynak: Goldstein, E. (2016). 3 Simple Ways to Settle a Busy Mind. Mindful.