Korona Döneminde Depresyondan Korunma

Korona Döneminde Depresyondan Korunma
1 Nisan 2020
Etiketler: , , ,
Kategoriler: Popüler Makalelerimiz

#arkabahcepsk #corona #coronagünleri #virüsgünleri #depresyon

Güneş Güman, Psikolog/ Arkabahçe Psikolojik Danışmanlık

Stresli olayların fazla olduğu günlerden geçiyoruz, değil mi? Aslında hayatımızda stres her zaman var ve olmaya da devam edecek, ama şu anda belirsizlik, endişe ve gerginlik her zamankinden daha fazla. Geleceği kontrol etmek elimizde olmasa da şimdi ve şu anda kendimize iyi bakabiliriz. Çünkü biliyoruz ki kontrol edebileceğimiz tek şey kendimiziz.

Kontrol edilemeyen belirsiz durumlar karşısında endişelenmek normaldir, ancak panik bize yardımcı olmaz. Bu süreçte stres, anksiyete ve depresyon normaldir ve salgın durumunda beklenen bir sonuçtur. Gelin bunlar arasındaki farklara bakalım.

Stres normal olmayan denge halimizi bozan durumlara verdiğimiz doğal bir tepkidir. Hayatımızın bir parçasıdır ve evrenseldir. Beynimizde sempatik sistemi harekete geçirir ve sağlıklı, dengede kalabilmek için parasempatik sistemi yani sempatik sistemin tam zıttını aktive etmemiz gerekir.

Anksiyete ise bilinmeyen durumlara karşı verdiğimiz bir tepkidir. Olağandışı, tehlikeli, talihsiz olduğuna inandığımız olaylarda ortaya çıkabilir, yoğunluğu kişiden kişiye değişir.

Depresyon, yorgunluk, çaresizlik ve üzüntü belirtileri ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Depresyonun yoğunluğu da kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Depresif duygu durumu ise kısa bir süre için ortaya çıkan depresyona benzeyen, ama bir rahatsızlık riski taşımayan bir durumdur. Depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız bu yorgunluk, çaresizlik ve üzüntünün bir ay sürmesi gerektiğini unutmayınız.

Stres anksiyete ve depresyonun fiziksel belirtileri sıklıkla, baş ve boyun ağrıları, sırt ağrıları, mide ve sindirim sistemi rahatsızlıkları, uyku problemleri, düşük enerji, yorgunluktur. Duygusal belirtileri virüsle ilgili endişeler ve güvende olmama hissi, olaylar karşısında şaşkınlık, çaresizlik, üzüntü ve öfkedir. Zihinsel ve Davranışsal belirtileri ise konsantrasyon güçlüğü, huzursuzluk, ağlama, karar vermede güçlük, geri çekilme, alkol uyuşturucu ya da ilaç alımının artmasıdır.

Salgın sürecinde yukarıdaki belirtilerin hepsi beklenen sonuçlardır, önemli olan yaşadığımız bu belirtilerin şiddeti, yoğunluğu ve sıklığıdır. Eğer sık ve yoğun bir şekilde bu belirtileri yaşıyorsanız aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz ancak yöntemler işe yaramıyorsa mutlaka bir uzman desteği almanız gerekir, online hizmet veren bir psikologdan destek almayı deneyebilirsiniz.

Kendimizi Korumak İçin Neler Yapabiliriz?

Parasempatik sistemi çalıştırmak.. Gevşeme egzersizleri, yoga, meditasyon, düzenli egzersiz evimizde uygulayabileceğimiz pratik yöntemlerdir.  Aynı zamanda dengeli beslenmek, hobilerimize zaman ayırmak da bizi rahatlatır ve gevşememize yardımcı olur.

Medya ile dengeli ve sağlıklı ilişki.. Çok fazla negatif bilgiye maruz kalmak anksiyeteyi yükseltebilir. Elbette bilimsel bilgilerden uzak kalmamak önemlidir, ancak negatif haberler kadar iyi haberlere de ihtiyacımız olduğunu unutmayınız. Haberleri izlemeyi sadece belirli saatlerle sınırlandırabilirsiniz. Ayrıca doğru bilimsel bilgilere ulaşmak kontrol duygunuzun artmasına neden olur. Az bilgi ile ortaya çıkarılan sansasyonel haberler ve şüpheli kaynaklardan gelen bilgiler konusunda seçici olabilirsiniz.

Kendinize iyi bakmak.. Duygularınız hakkında güvendiğiniz biri ile konuşabilir ya da onları yazabilirsiniz. Bu dönemde bir günlük tutmak size yardımcı olabilir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek, sağlıklı bir yaşam alışkanlığı edinmek için dengeli beslenebilirsiniz. Yaşama sevincinizi ve motivasyonunuzu kaybetmemek için gününüzü planlayabilirsiniz, böylece zaman algınız sağlıklı kalmaya devam edecektir. Düzenli uyku, uyumadan önce yapılan gevşeme egzersizleri, neşeli ya da rahatlatıcı müzikler, ılık banyo yapmaya zaman ayırabilir bu dönemi kitap okuma ve hobileriniz ile ilgilenmek için kullanabilirsiniz. Bu yöntemler hem ilginizi başka bir yöne kanalize etmenize hem de sizi rahatlatmaya yardımcı olur.

Bunlar dışında kendinize daha önce deneyimlediğiniz zor zamanlarla nasıl baş ettiğinizi sorun, bu yöntemler şu anda da işe yarayabilir. Unutmayın bu yöntemler size yardımcı olmuyorsa Bir uzman desteğine başvurma zamanı gelmiş demektir.

Psikolog & Co. Psikodramatist Güneş Güman / Arkabahçe Psikolojik Danışmanlık