Okula Uyum Haftasında Duygular

Okula Uyum Haftasında Duygular
6 Eylül 2024
Etiketler:
Kategoriler: Makalelerimiz, Popüler Makalelerimiz

Okula yeni başlayan çocuklar belki de ilk defa anne babasının yanında olmadığı bir sosyal ortama katılacaklar. Üstelik bu sosyal ortam şimdiye kadar ki bildikleri, güvendikleri ortamdan farklı. Yeni bir ortamda bulunacak olmanın verdiği kaygıyı, korkuyu yaşıyorken bir yandan da yeni bir ortama gidecek olmanın heyecanını yaşıyor olabilirler. Bu karmaşık duygular içerisinde anneden ayrılmakta zorlanabilir ve baş etmekte zorlandığı bu duygular karşısında karmaşık tepkiler verebilirler. Ağlamak, öfkelenmek, inatçılık gibi tepkilerin yanında bedensel şikayetler de geliştirebilirler. Bu süreç çocukta olduğu gibi annelerde de kaygı yaratabilir. Çünkü ayrışma sadece çocukta olmuyor anne de çocuğundan ayrıldığı, ağlarken onu okula götürdüğü için suçluluk ve kaygı gibi duygular yaşayabilir. Bu durum da annenin çocuktan ayrışmasını zorlaştırabilir. Okula uyum sürecinde karmaşık duygular yaşayan ebeveynler ve çocuklar kendilerine zaman tanımalı ve bu tanınan zamanı esnek tutmalıdırlar. Bazı çocuklar arkadaş edindikçe ve öğretmenine güven duymaya başladıkça karmaşık duygular sonucu verilen duygusal tepkiler de azalacaktır. Ancak her çocuk için uyum süreci bu şekilde ilerlemeyebilir. Bazı çocuklar sessizleşip içe kapanırken bazıları hırçınlaşabilir. Bu gibi durumlarda psikolojik destek almak sürecin daha rahat geçmesine yardımcı olacaktır.

Ebeveynler Neler Yapmalı?

  • Çocuğunuz bilmediği ortam hakkında kaygılarını gidermek için bazı sorular sorabilir. Çocuğunuzun okul ile ilgili sorularına net cevaplar verip somut örneklerle kaygısını gidermeye çalışabilirsiniz.
  • Çocuğunuz ‘tuvaletin yolunu bulamazsam, derste yanlış yaparsam, benimle oynamak istemezlerse, beni almayı unutursanız’ gibi düşünüyor olabilir. Çocuğunuzda bunun gibi kaygı verici düşünceler olduğunu hissederseniz bu düşünceleri paylaşması için cesaretlendirin ve problem çözme becerileri üzerine beraber konuşun.
  • Uyum sürecinde öğretmenle bir ekip işi çıkaracağınızı unutmamalısınız. Çocuk dünyayı sizlerin bakış açısı ile algılar. Sizler öğretmene güven duyduğunuza dair söylemlerde bulunursanız ve öğretmenle beraber bir güven ilişkisi inşa ederseniz çocuğun da öğretmene güven duyması kolaylaşacaktır.
  • Çocuğunuzun uyum sürecinde geliştirdiği tepkiler sizlerde de korku ve kaygıya yol açabilir. Ancak bu durumda çocuğunuzdaki kaygıyı gidermek için önce kendi kaygınızı gidermiş olmanız gerekir. Çünkü çocuklar bir ortamdaki kaygı, korku, sevinç gibi duyguları bir sünger gibi üzerine çeker. Kendi kaygınızı giderdikten sonra sakin ve kendinizden emin bir ses tonu ile destek olabilirsiniz.
  • Çocuğun uyum sürecinde güvende hissetmek için zamana ihtiyaç duyduğunu unutmayın. Her çocuk mizacına bağlı olarak uyum sürecinde farklı deneyimler yaşar. Bazı çocuklar bir haftada bazı çocuklar iki haftada bazıları ise ilk günden uyumlanabilir. Çocuğunuza tanıdığınız zamanı esnek tutun ve beklentilerinizi çocuğun mizacını göz önüne alarak gözden geçirin. Çocuğunuza okul ortamında olumlu deneyimler geliştirmesi için zaman tanıyın ve sabırlı olun.
  • Çocuğunuzun içe kapandığını veya duygularını ifade etmekte zorlandığını hissederseniz duygu sohbetleri yapabilirsiniz.
  • Bugün seni şaşırtan ne oldu?
  • Bugün özür dilemen gereken birisi oldu mu?
  • Bugün sana teşekkür etmesi gereken birisi oldu mu?
  • Bugün zorlandığın veya sana kolay gelen neler vardı?
  • Bugün sana komik gelen şeyler oldu mu?

Bu gibi sorularla çocuğunuza “okulun nasıl geçti” demek yerine hissettiği şeyler hakkında daha rahat düşünmesini sağlayacak sorular yöneltebilirsiniz.

Okula başlayacağı için evinden ve annesinden ayrılma kaygısı yaşayan yavru rakun ve onun bu endişesini yatıştırabilecek çözüm bulan annesini konu alan bir hikaye önerisi.

Avucundaki Öpücük