Gerçek Sınırlar Beynimizdedir
Gerçekte sınırlar beynimizdedir. "İmkansız sadece bizim imkansız olduğunu düşündüğümüz şeydir."...
Devamını oku ->Olcay Güner, Klinik Psikolog Dr.
Ülkemizde birçok boşanmış çift var. Çocuklar belirli günler annede, belirli günler baba da kalıyordu. Ancak şimdi virüs salgını nedeni ile anne babalar ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Belki de sağlık güvenliği açısından doğru olan çocukların en güvenli evde kalması. “Güvenli ev” derken şunu kastediyoruz. Anne ya da babadan biri çalışmak zorunda ise veya her gün işe gidip gelinmesi gereken bir sektörde çalışıyor ise, çocukların çalışmak zorunda olmayan ebeveynde kalması daha uygun olabilir. Tabii tek faktör bu değil. Evde 65 yaş üstü bireylerin olmaması, çocukların duygusal olarak da güvende hissetmesi, evde uzaktan eğitimi aksatmayacak teknolojik donanım olup olmaması, anne babanın hijyen özeni ve imkanları da düşünülecek faktörler arasında. Bu dönemde yapılacak en doğru iş anne ve babanın çatışmaları bir kenara bırakarak çocukları için fiziksel, duygusal ve sağlık açısından en güvenli olan alternatifi seçmeleri olacaktır. Şu dönem çocukların “dolaşır” durumda olmalarının onlara vereceği zararı hesap eden anne ve babalar kendi özel durumları çerçevesinde en sağlıklı olanı mantık temelli olarak tespit edeceklerdir.
Bu seçim yapıldıktan sonra iş online iletişime kalıyor. Çocukların uzaktan eğitimine engel olmayacak şekilde, daha önceden programlanmış saatlerde diğer ebeveynle her gün veya ebeveynin uygunluk durumuna göre belirli aralıklarla online görüşmeye geçilebilir. Elbette bu görüşmeleri organize etmek çocukların yanında kaldığı ebeveynin takibinde olmalı ve gerekli özeni göstermelidir. Online görüşme esnasında uzaktaki ebeveyn çocukları duygusal açıdan ajite etmeden (“çoook özledim, ne olacak bu durum? Ne zaman bitecek? ” vs. gibi) sakin, umut verici bir tarzda iletişim kurmak daha doğru olacaktır. Örneğin: “Evet, birbirimize sarılmayı, bir arada olmayı özledik ama tüm dünya sağlık güvenliği için şu an tek bir evde yaşıyor. O yüzden görüşemiyoruz. Ama bu geçici bir durum. Er geç virüs ortadan kalkacak ve tekrar eski günlerimizde olduğu gibi bir arada olabileceğiz. Hijyen kurallarına uyuyor musunuz? Neler yapıyorsunuz? Günleriniz nasıl geçiyor? Annenizin/babanızın işini kolaylaştırmak için neler yapıyorsunuz? Ben de zamanımı şunlar yaparak geçiriyorum” vb.
Hatta online olan ebeveynin kitap okuma, kağıt kalemli bir oyun oynama vb. etkinlikler yapması da söz konusu olabilir. Görüşmek için nitelikli, kesintili olmayan bir online uygulama seçmek de önemlidir. Görüşmeler sırasında mümkünse kapısı kapalı bir odada yalnız olmak, ekrana tam konsantre olmak, iyi ışıklı bir görüntü sağlamak da dikkat edilecek diğer noktalardır. Çocukların daha önceden yaptıkları ebeveyn ziyaretleri sırasında gördükleri aile büyükleri, akrabalar diğer eşler, kardeşler vb. varsa ekrandan kısa süreliğine merhaba deyip, çocukları ebeveynle yalnız bırakmalıdır.
Her birimizin yüz yüze görüşmeyi, kucaklaşmayı hasretle beklediği günlere bir an önce kavuşmak dileği ile.
Sağlıkla kalın,