Belirsizlik Zamanları İle Nasıl Baş Edilebilir?
24 Mart 2020
Etiketler: arkabahçe, arkabahçe psikoloji
Kategoriler: Popüler Makalelerimiz
Nur Dinçer Genç, Klinik Psikolog
Son günlerde tüm dünyaya panik ve belirsizlik yayılırken, kendimizi bunalmış, kaygılı ve çaresiz hissetmemiz normaldir. Her birey kendi yaşadıkları doğrultusunda farklı duygular hissedebilir, yani bu durumda hissedilen duyguların hepsi normaldir. Normal olmayan sürecin kendisidir.
Ancak kendimizi daha iyi hissetmek adına neler yapabileceğimiz bir şeyler yok mu?
- Duygularınızı sık sık kontrol edin, onları görmezden gelmeyin. Kaygıyı ve korkuyu görmezden gelmek, sizi daha çok etkilemelerine neden olur.
- Sosyal mesafe duygusal mesafe demek değildir, aileniz ve arkadaşlarınızla sık iletişim kurun, onlarla duygularınız hakkında konuşun, hissettiklerinizin sadece size ait olmadığını göreceksiniz ve paylaştıkça daha da iyi hissettiğinizi fark edeceksiniz. Ayrıca sizi seven ve güven duyduğunuz insanlar olduğunu bilmekte kaygınızı azaltacaktır.
- Yaratıcılığınızı kullanın, yaratıcılığınızı kullanmak pozitif. Duygularınızı harekete geçirip, kaygı ile daha kolay başa çıkmanızı sağlayacaktır.
- Bedeninizi sürekli hareketsiz tutmayın, yatmak, sık sık uyumak, uzanmak bedeninizi bir süre için dinlendirir. Ancak uzun süre uyku uyumak duygularımızdan kaçmamızın bir yolu olabilir. Hareketsizlik iç dünyamızı olumsuz etkiler. Unutmamamız gereken önemli nokta, bedenimizi ve aklımızı dengeli bir şekilde kullanmak duygularımızı olumlu etkileyecektir.
- Bir şeye ihtiyacınız olduğunda çevrenizdekilerden yardım isteyin. Evdeki aile bireylerinden, kapı komşunuzdan ya da arkadaşlarınızdan telefonla görüşerek de olsa yardım isteyin, yalnız olmadığınızı bilin.
- Uzun zamandır evde olup yapmayı hayal ettiğiniz bir düzenleme varsa şimdi bunu yapabilirsiniz, çünkü bir şeyleri düzenlemek, organize etmek, toplamak aynı zamanda duygularımızı da düzenleyip, toparlamamızı kolaylaştırır ve daha iyi hissetmemizi sağlar.
- Bu kaotik ortamda yapmak çok zor görünse bile hayatımızda iyi olan, şükran duyabileceğimiz küçükte olsa bir şeyler vardır. Örneğin aileniz, sevdikleriniz, arkadaşlarınız, sağlıklı olmak, eviniz, işiniz, hobileriniz… Sahip olduklarınızı sık sık kendinize hatırlatın, hep olumsuz olanlara odaklanmak yerine kendinize olumlu olanları da hatırlatın. Kendinize şükran duyduğunuz şeyler listesi yapın, bunu yazarak yapın. Yazılı olarak yapılan şeyler gözle görünür oldukları için daha iyi akılda tutulur. Yazmaya başladığınızda aslında sizi iyi hissettirecek ne çok şeye sahip olduğunuzu fark edeceksiniz.
Sadece kendi duygularımıza değil, çevremizdekilerin de duygularına odaklanalım. Sadece kendi ihtiyaçlarımıza değil, herkesin ihtiyaçlarını düşünürsek, birlikte daha hızlı iyi hissederiz. Zor zamanlarda unutmamalıyız tek değiliz, topluluk olarak bir bütünüz ve birlikte bu zor zamanları aşmak daha kolay olacaktır.